Kangasalan
lähiruoka

Heikin Leipä

”Meidän erikoisuutemme on idyllinen maalaismaisema täällä Saarikylissä. Viljan laatu on meillä aivan omaa luokkaansa ja täällä on sellainen käsillä tekemisen meininki. Kaikki leivät tehdään yksitellen, koristellaan ikivanhalla lehmänsarvella ja paistetaan leivinuunissa. Perinne näkyy kaikessa mitä tehdään.”

Pirjo Veckman, Heikin Leipä

Kuvat: Mielikuvittaja Tomi Aho

Iso mylly keskellä peltoja. Taidetta joka puolella ja pieni punainen tilapuoti terasseineen. Heikin leipä on osa Haaviston ikivanhaa tilaa, joka on ollut suvun hallussa jo vuodesta 1556. Nykyään tilasta vastaa Pirjo Veckman perheineen. Tila on pysynyt luonnonmukaisessa viljelytavassa jo 40 vuotta. Tilapuodissa toimii leipomo, jossa leivinuunin lämmössä valmistetaan käsityönä oman tilan luomuviljasta kuuluisaa hiivatonta ruisleipää. Ruisleivän juuri on 1700-luvulta ja tiettävästi vanhin Suomessa vielä käytössä oleva elävä juuri.

Leipomossa leivotaan myös pullia, saaristolaisleipää ja vaaleaa leipää. Leipää leivotaan vahvalla ammattitaidolla, sillä tilan vanhalle isännälle Heikki Haavistolle on myönnetty aikoinaan ruismestarin arvonimi. Hän on edelleen mukana leipomisessa useita kertoja viikossa.

Leipiä ja tilan viljatuotteita voi ostaa myymälästä läpi vuoden lauantaisin klo 12-14. Kesäkaudella
tilalla toimii myös iltatori keskiviikkoisin klo 18-19. Yksi vuoden kohokohdista on kaksipäiväinen Myllypäivät tapahtuma, jonka päättää sympaattinen ilmaistapahtuma Myllyrock, jotka houkuttelevat ruispuuron sekä musiikin ääreen useita satoja ihmisiä.

Leipiä ja viljatuotteita toimitetaan myös vähittäiskauppoihin Kangasalle ja Tampereen kauppahalliin. Tilalla voi myös yöpyä ja harrastaa melontaa.

Heikin Leipä
Saarikylientie 888
36570 Kaivanto, Kangasala

Tilamyymälä auki lauantaisin klo 12-14

Facebook Heikin Leipä
www.saarikylät.fi
Pirjo Veckman puh. 040 552 6460
pirjo.veckman@heikinleipa.fi

Heikin leipä

Saarikylientie 888
36570 Kaivanto, Kangasala