Kangasalan
lähiruoka

MarjaPuntari

”Meidän toiminnan ydin on torjunta-aineettomuus. Me myös käytämme vain kotimaisia varmennettuja taimia vaikka ne vähän kalliimpia ovatkin, koska haluamme varjella meidän neitseellistä maaperää mansikan taudeilta ja tuholaisilta. Koko toiminnan tärkein kriteeri on laatu, josta ei tingitä.”

Elina ja Petri Saloniemi, MarjaPuntari

Kuvat: Mielikuvittaja Tomi Aho

Mansikoita. Ilman kemiallisia torjunta-aineita. Siinä on MarjaPuntarin toiminnan ydin. Tilan nuori isäntäväki Elina ja Petri Saloniemi aloittivat mansikanviljelyn vuonna 2015. Puntarin kylässä sijaitseva sukutila on ollut Elinan suvussa jo 1650-luvulta alkaen. Pihapiiristä löytyy savuntuoksuinen vanha savusauna ja suuri Jussin kota, joita vuokrataan eri tilaisuuksiin. Pikkujouluaikaan kyläläisiä on kutsuttu savusaunan löylyihin tilan kiireistä riippuen.

Mansikkaa tilalta löytyy 3,5 hehtaaria, minkä parissa nuoripari viettää päivätöistä ansaitut vuosilomansa. Päätös olla käyttämättä kemiallisia torjunta-aineita tarkoittaa sitä, että rikkakasvit kitketään mansikkamaalta käsin ja petopunkkeja käytetään syömään mansikkapunkit. Pellon laidalla on myös mehiläispesiä, koska mehiläiset hoitavat harmaahomeentorjunnan pölyttäessään kukkia.

Pariskunta haaveilee tilan virallisesta luomusertifioinnista lähivuosina, sillä luomumansikalle on valtava kysyntä. Sesonkiaikaan tilalla voi käydä poimimassa itse omat marjansa tai ostaa valmiiksi poimittuna Kangasalan torilta ja Ahlmanin tilapuodista. Marjoja löytyy kesäisin myös Kuhmalahden kyläkaupasta sekä Jullisen myyntipisteeltä Eräjärven Salen edustalta.

MarjaPuntari
Elina ja Petri Saloniemi
Pohjantie 507
36810 Kuhmalahti

Marjapuntari

Pohjantie 507
36810 Kuhmalahti